Heb je een vraag voor Amber? Maak dan gebruik van het formulier.


Iedereen wilde Dik Peeters

Posted on: juni 18th, 2015 by Amber Peeters

BLOG by Amber: Iedereen wilde Dik Peeters

Hanna Stove schreef een prachtig artikel over Dik Peeters in Het Parool van maandag 15 juni.

Dik Peeters (1948-1993) is een legende in de visagiewereld. Hij opende 35 geleden op de Weteringschans zijn haar- en visagieschool, die bekende haar- en make-upartiesten aflevert. ‘Hij maakte van een grijze muis een godin.’

Dik Peeters’ nichtje Amber (46) staat nu al een kwart eeuw aan het roer van de visagieschool die haar oom, overleden in 1993, 35 jaar geleden begon. Amber vertelt uitbundig over zijn leven en de ontstaansgeschiedenis van de school. “Als jochie zat Dik al te frunniken aan het haar van zijn moeder. Toen hij op de mulo zat, moest ze langskomen omdat er geen land met Dik te bezeilen viel. Omdat hij toch al zo met mijn oma’s haar bezig was, ging hij in de leer bij kapper Jerry Barning in Amsterdam.”

“Op zijn zeventiende vertrok hij naar Parijs om te werken als model. Hij volgde daar ook een kappersopleiding en leerde er met make-up omgaan. Kort erop ging hij naar Milaan en kon hij al werken voor bladen als Vogue, Tatler, Marie Claire en Elle. Na twee jaar keerde hij terug naar Nederland en ook hier liep het storm. Hij deed veel voor tijdschriften, maar was ook bijvoorbeeld betrokken bij de Grote Gerard Reve Show. Actrices als Adèle Bloemendaal en Jenny Arean werden zijn goede vriendinnen, die liepen met hem weg. Hij was vreselijk goed in een mens mooier maken en kon iemand in enkele minuten omtoveren van grijze muis tot godin.”

Carla Wijnstroot was eind jaren zeventig modestilist bij Margriet en werkte vaak met Peeters. “In Parijs en Milaan heeft Dik de kunst afgekeken, waar het niet meer dan normaal was dat er bij een fotoshoot een team van kappers en visagisten klaarstond. In Nederland deed het model altijd zelf haar haar en make-up, dan hoopte je maar dat ze er wat van kon. Het was toen een gouden tijd voor de bladen; de budgetten konden niet op. En iedereen wilde Dik.”

Watten in de bh
Peeters werd geliefd om zijn directheid. Hij slijmde niet en praatte de boel nooit mooier dan die was. Je moest geen flauwekul met hem uithalen, maar hij was wel altijd in voor een geintje. “Een keer werkten we samen op de huishoudbeurs voor een modeshow van de Margriet. Het was toen gebruikelijk dat de show werd afgesloten met een bruid. We werden zo melig van de zes shows die we per dag deden dat Dik het in z’n hoofd haalde om het bruidje te spelen. Hij deed een pruik en wat make-up op, stopte watten in een beha, zette zijn allerliefste glimlach op en liep zo naar het publiek. Wat was ik nerveus dat mijn baas het zou zien! Maar niemand heeft het doorgehad.”

Bij terugkomst in Nederland bedacht Peeters al snel dat in Nederland een visagieschool moest komen, omdat je hier nergens dat vak kon leren. Amber Peeters: “Je kon wel voor schoonheidsspecialiste of grimeur doorleren, maar er was geen manier om te leren hoe je mensen mooier maakt met make-up.”

Eerst gaf hij alle lessen, langzamerhand namen zijn beste leerlingen die over en ontpopte Dik zich als fotograaf. Een van zijn bekende oud-studenten is Mari van de Ven (55), nu bekend als visagist van menig BN’er (Wendy van Dijk, Sylvie Meis) en televisieprogramma’s als Koffietijd en The voice of Holland. “Ik was al kapper in Brabant, maar wilde toch meer doen in de richting van make- up. Dik Peeters had toen de enige school daarvoor, dus ging ik elke avond na mijn werk naar Amsterdam.”

“Hij was een heel kritische docent en niet gauw tevreden, maar ik heb die tijd als heel prettig ervaren. Toen ik afgestudeerd was, mocht ik al heel snel met hem samenwerken. Hij fotografeerde, ik deed het haar en de visagie. We zijn voor shoots in alle uithoeken van de wereld geweest. Hij zei een keer: ‘Je wordt nog eens de beste – op mij na.’ Dat heb ik onthouden; uit zijn mond was dat een heel groot compliment.”

Amber was bijna elke avond op de school van haar oom. “Ik was praktisch altijd bij mijn oma, die boven de school woonde. Dik zette me dan aan het werk. Toen de school net open was, zei hij dat ik elke avond van zeven uur tot kwart voor acht de presenties moest bijhouden. Daar kreeg ik dan 25 gulden voor. Wat voor plannen ik ook had: om zeven uur moest ik er zijn. Ik heb nooit één keer gemist. De verkoop van make-upproducten voor de leerlingen werd ook mijn klusje. Later liet hij me assisteren bij zijn fotoshoots, waardoor ik best aardig heb leren fotograferen. Ik fotografeer mijn leerlingen nu nog steeds.”

Trillen als een rietje
Na een opleiding grafische vormgeving deed Amber ook de opleiding van haar oom. “Dik was ontzettend streng. Siny van der Velde, een van zijn eerste leerlingen, die hier nog steeds werkt, vertelt nog wel eens in de les dat ze trilde als een rietje als hij commentaar kwam leveren. Hij was een ontzettende perfectionist. Nu zouden ze misschien zeggen dat hij kapsones heeft, maar hij vond dat als hij zijn tijd aan je besteedde, je het niet kon maken om bijvoorbeeld zonder model aan te komen. Dan kon je vertrekken. Ik ben wel wat milder.”

“Op mijn negentiende ging ik lesgeven, omdat Dik ziek werd. Hij overleed in 1993 aan aids. Hij had helemaal niet het idee dat ie doodging, Dik was sportief, at gezond en had een prachtig lijf. Mijn oma en ik zijn van Friesland tot Zuid- Frankrijk gereden voor paddenstoelen, gekke kruidjes en wiggelroedetypes, maar het mocht niet baten. Drie maanden voor zijn dood kocht ik de school van hem, ik werkte toen al een paar dagen per week op kantoor. Achteraf denk ik dat hij dat precies zo heeft gepland. Maar ik had dat niet zo in de gaten.”

Tegenwoordig is de school na vier verhuizingen gevestigd aan het Sarphatipark. Amber is nog steeds hoofd van de school en geeft regelmatig les. Danica de Bie (20) is net begonnen met de visagieopleiding en heeft de richting haarstyling al gedaan. “Na de opleiding schoonheidsspecialiste wilde ik toch de visagiekant op. Op forums wordt Dik Peeters aangeprezen. De docenten zijn wel een beetje streng, daar moest ik aan wennen. De cursus duurt echter dertien weken, dan is het goed dat je bij de les wordt gehouden.”

Net als Dik destijds heeft Amber de wind er goed onder. Tijdens haar theorieles wordt kletsen niet geduld. Leerlingen die niet goed zijn voorbereid krijgen dat te horen en Amber eist dat je haar aankijkt als je tegen haar praat. De leerlingen worden klaargestoomd om punctuele, nette en vooral technisch goed onderlegde haar- en make-upartiesten te worden.

Studenten maken bijvoorbeeld specifieke make-up uit een bepaald tijdperk. Amber, tegen een klas: “Stel je voor, die fotograaf zegt tegen jou: ‘Ik wil een Brigitte Bardotlook’. Dan kunnen jullie nu zeggen: ‘Wil je Brigitte in haar beginjaren of aan het eind van haar carrière?'”

Joanne Mackenzie (27) heeft in januari visagie en haarstyling afgerond en mag assisteren bij de lessen. “Ik werk al jaren in de kinderopvang en kreeg vorig jaar zo’n is-dit-allesgevoel. Gek op make-up was ik altijd al, de keuze was snel gemaakt. De beste Nederlandse visagisten komen van Dik Peeters. Ellis Faas is een groot voorbeeld voor mij. Later wil ik in alle disciplines op het hoogste niveau heel goed worden en liefst voor de grote films, theaterproducties en tijdschriften werken. Het zal er straks van moeten komen; mijn baan op de peuterspeelzaal heb ik vanaf juli opgezegd.”

Zijn opvolgers
Dik (Dirk) Willem Peeters (Amsterdam, 1948-1993) was een haar- en make- upartiest en fotograaf en wordt gezien als de grondlegger van de professionele visagie in Nederland. Hij zette in 1980 zijn gelijknamige visagieopleiding op, eerst op de Weteringschans, waar bekende visagisten als Ellis Faas, Mari van de Ven, Xelly Cabau van Kasbergen en Peter Philips hebben gestudeerd. De school zit nu aan het Sarphatipark en wordt gerund door zijn nichtje Amber Peeters. Dik begon met Liesbeth Limburg ook het tijdschrift Make-up, later Make-up & Beauty.

 

parool

Leave a Reply
Copyright © 2018 haar & make up Dik Peeters