Dirk Willem Peeters

dirk-willem-peetersDik Peeters (Dirk Willem Peeters 13 oktober 1948 – 21 oktober 1993) was visagist en fotograaf. Hij wordt in Nederland gezien als een invloedrijke pionier in de wereld van mode en cosmetica, omdat hij de eerste was die het beroep van professionele make-upartist op de kaart zette. In de jaren zestig en begin zeventig kwamen fotomodellen nog met weekendtassen vol haarstukken, krulspelden en make-upspullen naar hun opdracht in de Nederlandse foto- en tv-studio’s, ze werden geacht zichzelf te kunnen opmaken. Niet altijd tot volle tevredenheid van fotograaf of regisseur. In de internationale mode- en reclamewereld was het daarentegen heel gebruikelijk dat er voor dit doel vakmensen werden ingehuurd, want de felle foto- en filmlampen vereisten immers een aangepaste make-up.

dirk-willem-peeters3Dik Peeters begon zijn carrière als fotomodel op zijn 17e jaar en reisde de hele wereld over. Door zijn groeiende interesse in haar en cosmetica besloot hij om de kappersopleiding in Parijs te volgen, dicht bij de mode. Nadat hij deze succesvol afrondde, vertrok hij voor twee jaar naar Milaan, waar hij zijn talenten verder kon ontwikkelen en het kappersvak ging combineren met dat van professionele make-upartist. Binnen korte tijd drong hij door tot de internationale top op dit gebied, waardoor hij kon werken voor de grote modebladen en met fotografen aan de top. In het buitenland werkte hij onder meer voor Vogue, Tatler, Marie Claire, Elle en in Nederland voor de toonaangevende vrouwenbladen van De Geïllustreerde Pers en Spaarnestad, zoals onder andere Avenue, Margriet, Viva en Nouveau. In een commercial, die Paul Huf maakte voor het biermerk Grolsch (Vakmanschap is meesterschap) werd hij geroemd om zijn vakkennis. Het tijdschrift Make-up & Beauty, een volgend ambitieus project dat hij samen met beautyjournalist Liesbeth Limburg opzette, werd vijftien jaar lang met passie door hem vormgegeven. Vanaf die tijd nam hij ook steeds vaker zelf de fotocamera ter hand om covers en reportages te schieten. Zo hield hij alles in eigen hand: haar, make-up, styling, belichting en fotografie.

Omdat hij in die tijd ook veel adviseerde – beautyredacteur Elly van Zutphen vroeg Dik als haar- en make-upexpert voor het eerste metamorfose-concept ‘Kijk mij nou’ in Viva, waarbij een lezeres van top tot teen een nieuwe look kreeg – koos hij er in 1982 voor om zijn ervaring en vakkennis over te dragen aan leerlingen. De Haar & Make-upschool Dik Peeters en het daaraan gekoppelde visagisten-agentschap Dik Peeters Agency bleken direct een succes. De eerste visagisten-opleiding van Nederland was een feit.

dirk-willem-peeters2De school heeft in de loop der jaren een groot aantal bekende visagisten opgeleid, die geïnspireerd door de gedrevenheid van oprichter Dik en opvolgster Amber, intussen hun eigen carrière hebben opgebouwd: Eva Copper, Anneke Looijesteijn, Siny van der Velde, Dirk Jensma, Mari van der Ven, Ellis Faas, Anoek van Nunen, Ed Tijsen, Aaf Corbijn, Erik Hachmang, Kira Kroegman, Anita Jolles en Peter Philips zijn namen die regelmatig in de creditlines van de bladen en op de aftiteling van films staan. Niet alleen de styling en het toepassen van de laatste trends op het gebied van haar en make-up behoort tot hun dagelijkse bezigheid, ook voor kenmerkende, vakkundige interpretaties van een historische studie of fantasievolle variaties op een thema staan op hun cv’s. Deze visagisten werken voor grote Nederlandse en internationale tijdschriften, cosmeticamerken, televisieshows en foto- en filmproducties.

dirk-willem-peeters-euromodelNa een professionele carrière overleed Dik Peeters op 21 oktober 1993. Zijn make-up school werd gekocht op 1 september 1993 door zijn nicht Amber Peeters (1 november 1968), die sindsdien de opleiding aanstuurt. En samen met ervaren visagisten en haarstilisten (waaronder bovengenoemde oud-leerlingen) de lessen met dezelfde discipline en gedrevenheid voortzet, zoals Dik Peeters het destijds voor ogen had.

Lees ook het artikel over Dik Peeters op de website van GREY Unlimited

Copyright © 2018 haar & make up Dik Peeters